Zvolenský paternoster, Skalica inšpiruje na vzostup

06.03.2012 Celý región

Zvolen 6. marca (TASR) - Hokejisti Zvolena, v základnej časti extraligy siedmi, v tejto sezóne zažili obdivuhodný vzostup, no aj strmý pád hore, vytešovali sa z prvého miesta po 12. kole, no ku koncu trúchlili nad ôsmym, posledným playoffovým. Aj preto tréner Peter Mikula odhalil svoj pocit po prisúdení súpera v play off slovami - Uľavilo sa mi, že nie sme ôsmi a nenabrali sme na seba prívlastok najslabší.

"To by ma najviac hnevalo, postavenie ôsmeho mužstva. Vizitky súperov som príliš v hlave neskloňoval, nerobím medzi nimi veľké rozdiely. Úprimne však poviem, že Skalica mi imponuje viac ako Košice, je príjemnejší súper."

V záverečnom kole základnej časti si ani neuvedomil, že sused odvedľa, Banská Bystrica, dohráva zápas so Skalicou o hodinu neskôr, zamestnával ho predovšetkým infarktový súboj na Slovane. "Priebežne som vnímal, že Bystrica vedie o tri góly, no keď som potom zistil, že sa hrá ešte tretia tretina a domáci znížili na rozdiel gólu, chytal som šoky a na konci som sa v duchu úprimne zaradoval."

Podľa Petra Mikulu by ôsme miesto nebolo zahanbujúce, našiel na to trefnejší výraz. "Skôr deprimujúce, to mi viac pasuje na takýto post. Podľa mňa sme pokojne mohli skončiť aj šiesti, no opriadlo nás veľa spackaných zápasov a totálne hlúpych inkasovaných gólov."

Vedenie HKM Zvolen si za záchrancu prestíže zvolilo po odvolaní Jozefa Škraka dobre známeho Petra Mikulu. "Nezľakol som sa výzvy, aj keď naskočiť do idúceho vlaku vo februári a rýchlo niečo prerobiť nebolo jednoduché. Mužstvo mi nebolo neznáme, poznal som jeho klady i zápory. Kto však mohol tušiť, že sa k nim pridajú rôzne straty. Na Slovane mi v štvrtom útoku museli naskočiť dvaja beci, z kádra vypadli až štyria útočníci a ja som musel šiť horúcou ihlou. A aby nebolo všetkému koniec, tak sa pridal k zraneným aj Baláž s bolesťami boku a so žalúdočnými problémami Zuzin."

Pred Skalicou, ako sa na play off patrí, treba navodiť bojovnú náladu. Peter Mikula si trúfa na jej ľade spočiatku aspoň jeden zápas 'ukradnúť'. "Kto sa bojí, nech nejde do lesa a my do lesa nebojácne vkročíme. Proti nám nastúpi skúsenosť a skonsolidovanosť, my sa pokúsime misku váh pretlačiť hlavne bojovnosťou a statočným srdcom. Každému by som doprial, aby videl tú spontánnu radosť po zápase na Slovane. Bolo to niečo úžasné. Toto mužstvo má obrovské srdce a ak sa k nemu nakloní aj kúsok povestného šťastia, niečo si ešte užijeme. V tejto sezóne si hráči vychutnali eufóriu, potom sa dostali do kolien, zosunuli sa zhora nadol, prehĺtali bezradnosť, aby nakoniec vstali z popola."

Peter Mikula by chcel zažiť v play off výťahový efekt. "Prežili sme klesanie, po ňom by malo zákonite nastať stúpanie. V play off sa vytvára možnosť aj na všelijaké bočné vplyvy, no ja im čelím hlavne tým zaužívaným - verím v hokejovú krásu a fair play."
 

Vyberte región